Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Over de TOTO KNVB Beker

De TOTO KNVB Beker is de beker van heel Nederland. Elk seizoen worden de kaarten opnieuw geschud en nemen grote én kleine clubs uit het hele land het tegen elkaar op. De winnaar van de eindstrijd zal instromen in de play-offs van de UEFA Europa League seizoen 2023/’24.

Dat maakt de TOTO KNVB Beker de cup van de kleine en grote kansen. De kans om op een bijzonder podium te spelen. Om nieuwe uitdagingen te vinden en nieuw talent te spotten. Om een belangrijke prijs in de wacht te slepen en een ticket voor Europa te verdienen. Om als club, speler of fan je voetbalhart eens goed op te halen.

Nieuws

Records

Met negentien gewonnen bekerfinales is Ajax recordhouder. Op gepaste afstand volgen Feyenoord met dertien zeges en PSV met negen gewonnen bekerfinales. De Amsterdammers hebben ook de meeste finales gespeeld: 25. PSV en Feyenoord stonden zeventien keer in de finale en zijn daarmee gedeeld tweede op de lijst met meeste bekerfinales. De meest doelpuntrijke finale was die van 11 juni 1944: Willem II versloeg toen in Eindhoven tegenstander Groene Ster met 9-2.

Het snelste doelpunt in de bekerfinale staat op naam van Romário de Souza Faria. De Braziliaan van PSV had op 25 mei 1989 tegen FC Groningen slechts twee minuten nodig om raak te schieten. Sinds de invoering van het betaalde voetbal is het slechts twee amateurclubs gelukt de halve finale te bereiken: IJsselmeervogels in het seizoen 1974/’75 en VVSB in het seizoen 2015/’16.

De Historie

De clubs staan in 1893 niet bepaald te springen om dit nieuwe initiatief: er schrijven zich zo weinig deelnemers in dat de competitie niet van de grond komt. Het weerhoudt de Amsterdamse ondernemer er niet van in 1898 een nieuwe poging te wagen en nu heeft hij wel succes. Op 7 mei 1899 verslaat RAP Amsterdam het Haagse H.V.V. na verlenging met 1-0 en mag het zich de eerste bekerwinnaar van Nederland noemen.

In de jaren daarna wordt regelmatig om de beker gespeeld, maar het toernooi wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Engeland en Duitsland, nauwelijks serieus genomen. Dat in de bekerfinale van 16 mei 1910 de tweede elftallen van Quick (H) en H.V.V. staan, helpt daarbij ook niet echt. Uiteindelijk ontbreekt de bekerfinale tussen 1899 en 1960 maar liefst twintig keer op de agenda, soms vanwege uitzonderlijke omstandigheden (zoals de Tweede Wereldoorlog), maar vaker gewoon vanwege desinteresse.

'De dennenappel’

In de tussentijd is de Holdert-beker wel vervangen door een nieuwe beker, in 1946 aangeboden door de Algemene Nederlandse Voetbalvereniging De Zwaluwen. Het kostbare geschenk - de beker is namelijk van zilver - krijgt vanwege zijn karakteristieke vorm al snel een populaire bijnaam: 'De dennenappel'.

Amateurs tegen de profs. De charme van de TOTO KNVB beker.

Belangrijker voor het bekertoernooi is dat de UEFA in 1960 voor het eerst een toernooi uitschrijft voor nationale bekerwinnaars, de Europa Cup II. De animo voor deelname aan het vaderlandse bekertoernooi neemt daarna in ieder geval wel toe en vanaf 1960 kent ieder voetbalseizoen een apotheose in de vorm van de bekerfinale.

Traditie krijgt vorm

Zowel de vorm van het bekertoernooi als de locatie voor de finale bezorgen de KNVB in de jaren zeventig en tachtig veel hoofdbrekens. Het ene jaar doen amateurclubs wel mee aan het bekertoernooi en het andere jaar weer niet, verder weet men geen keuze te maken tussen een knock-outsysteem en een poulesysteem.

De locatie is eveneens een pijnpunt. Nadat De Kuip tussen 1972 en 1976 tot ieders tevredenheid gastheer is geweest voor de bekerfinale, wordt op aandringen van de finalisten FC Twente en PEC Zwolle in 1977 uitgeweken naar Nijmegen. In de jaren daarna volgen ook andere plaatsen en gedurende enkele seizoenen wordt de bekerfinale zelfs uitgesmeerd over een uit- en thuiswedstrijd.

Uiteindelijk valt in 1989 de beslissing om de bekerfinale exclusief te spelen in De Kuip, een besluit waar niet meer van wordt afgeweken. Samen met de – tegenwoordig – vaste deelname van de amateurclubs en het knock-outsysteem, krijgt het bekertoernooi eindelijk allure.

Voetbalfeesten

De (her)start in Rotterdam is uitstekend: Feyenoord kwalificeert zich tussen 1991 en 1995 vier keer voor de bekerfinale, waarmee een uitverkocht stadion gegarandeerd is. In de seizoenen die volgen blijkt De Kuip ook vol te lopen bij finales waar de Rotterdamse club niet aan deelneemt.

De eerste memorabele eindstrijd is wat dat betreft het duel tussen Ajax en sc Heerenveen in 1993. De Friezen gaan met 6-2 ten onder, maar het beeld van de rijen bussen onderweg van Heerenveen naar Rotterdam en de fantastische sfeer in en om het stadion, markeren het begin van de ‘bekerfeesten’. Inmiddels zijn dat bekende beelden, met als laatste voorbeelden de bekerfinales Feyenoord-FC Utrecht, AZ-Vitesse en Feyenoord-AZ.

In 2018 ging de winst naar Feyenoord.