Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op totoknvbbbeker.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Dromen van een stunt in achtste finales KNVB Bekertoernooi

KNVB Media
KNVB Media
16 januari 2020, 16:15

Zestien clubs zijn nog in de race voor de felbegeerde cup. - Foto: KNVB Media

Volgende week staan de achtste finales in het KNVB Bekertoernooi op het programma. Een nieuwe stap op weg naar de finale in De Kuip op 19 april. Twee duels springen om meerdere redenen in het oog: Fortuna Sittard - Feyenoord en de Brabokraker NAC - PSV. Ondertussen is Spakenburg het bekerdorp van Nederland met zowel 'de Rooien' als 'de Blauwen' nog in de race.

Fortuna Sittard en Feyenoord hebben een rijke bekerhistorie. Twee keer stonden beide zelfs tegenover elkaar in de finale in De Kuip. In 1957 won - toen nog - Fortuna '54 met 4-2. Bijna dertig jaar later was Peter Houtman de matchwinner door als invaller hoog boven iedereen uit te tornen en de enige treffer binnen te werken. Het bleek in 1984 de opmaat naar de dubbel voor Feyenoord met Johan Cruijff in de gelederen. 

Bekerfinale 1984 Bekerfinale 1984 Supersub Houtman beslist bekerfinale met rommelgoal.

Seizoen redden

De achtste finale is voor Feyenoord van groot belang. Ajax en AZ zijn al uit het zicht voor de titel. Ook op Europees niveau doet Feyenoord niet meer mee. De KNVB Beker is nog de enige kans op een prijs. Maar Fortuna Sittard bleek eerder dit seizoen al een lastige tegenstander voor de Rotterdammers. Fortuna pakt zijn meeste punten thuis en ook Feyenoord werd met een 4-2 nederlaag naar huis gestuurd. Niet lang daarna nam Dick Advocaat het roer over van Jaap Stam. Met resultaat: onder Advocaats leiding vond Feyenoord de weg omhoog terug naar de vijfde plaats in de Eredivisie.

Fortuna Sittard versloeg Feyenoord dit seizoen al met 4-2. — Foto: Soccrates Images

Brabantse eer

In Breda zal het Rat Verlegh stadion vollopen voor de derby tussen NAC en PSV. Beide clubs kenden na een goede start een kwakkelende eerste seizoenshelft en wisselden van trainer. Zowel NAC als PSV zullen de beker willen gebruiken om het verloren gegane prestige terug te winnen. Het is de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie tegen de nummer drie van de Eredivisie. Maar in de beker is de stunt nooit ver weg. Zeker niet als ook nog eens de Brabantse eer op het speel staat. Dat blijkt ook uit de statistieken. De laatste drie bekerduels tussen beide ploegen werden alledrie in het voordeel van NAC beslecht. 

Bekerdorp Spakenburg

Heel Spakenburg zat aan de televisie gekluisterd bij de loting van de achtste finales. Zou de grootste derby in het Nederlandse amateurvoetbal een derde - unieke beker - editie beleven in het seizoen 2019/'20? Zover kwam het niet en zal het zeer waarschijnlijk ook niet komen want Spakenburg moet naar de Johan Cruijff Arena voor het duel met Ajax. IJsselmeervogels heeft meer kans. Op een volgepakt eigen sportpark is Go Ahead Eagles de tegenstander. De club uit Deventer speelt maar een niveau hoger maar toont zich dit seizoen wel een echte cupfighter. FC Twente werd in de Grolsch Veste met 5-2 opgerold.

De tribunes van IJsselmeervogels zullen vollopen voor het bekerduel met Go Ahead Eagles.

De clubs uit Spakenburg zijn de laatste twee overgebleven amateurclubs bij de laatste zestien van het KNVB Bekertoernooi. Verder zijn er nog vier clubs uit de Keuken Kampioen Divisie in de race. Naast Go Ahead Eagles, TOP Oss, FC Eindhoven en NAC Breda. En tien clubs uit de Eredivisie, waarbij opvalt dat het hele linkerrijtje is vertegenwoordigd. TOP Oss en AZ trappen dinsdag 21 januari om 18.30 uur af in deze achtste finales. Met het duel NAC Breda - PSV op donderdag 23 januari (20.45 uur) wordt de ronde afgesloten en zijn alle kwartfinalisten van het TOTO KNVB Bekertoernooi bekend.

Samenvattingen vorige rondes Samenvattingen vorige rondes Kijk hier hoe de overgebleven clubs de laatste zestien hebben bereikt.

Fox Sports

Alle wedstrijden in de achtste finales worden door FOX Sports uitgezonden. Vanwege mogelijke verlengingen bij de wedstrijden van 18.30 uur heeft FOX Sports ervoor gekozen om geen wedstrijden om 19.45 uur uit te zenden, maar twee duels tegelijkertijd om 20.45 uur.

Doorloten

Omdat er telkens maar drie weken zit tussen de achtste, kwart- en halve finales werd er ook direct doorgeloot voor de volgende rondes. Zo kunnen met het oog op de organisatie van de wedstrijden en de openbare orde zo goed als mogelijk de scenario’s worden uitgewerkt.

Programma achtste finales

DatumTijdThuisUit
Dinsdag 21 januari18.30 uurTOP OssAZ
 20.45 uurFortuna SittardFeyenoord
 20.45 uurFC EindhovenFC Utrecht
Woensdag 22 januari18.30 uurHeracles AlmeloVitesse
 20.45 uurAjaxSpakenburg
 20.45 uursc HeerenveenWillem II
Donderdag 23 januari18.30 uurIJsselmeervogelsGo Ahead Eagles
 20.45 uurNAC BredaPSV

Het schema van de strijd om de TOTO KNVB Beker tot aan de finale in De Kuip.

Route naar De Kuip

RondeData
KwartfinalesDinsdag 11, woensdag 12, donderdag 13 februari 2020
Halve finalesDinsdag 3, woensdag 4, donderdag 5 maart 2020
FinaleZondag 19 april 2020

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen