PSV en Ajax met moeite naar achtste finales KNVB Beker

KNVB Media
KNVB Media
18 december 2019, 23:30

PSV kende een zeer moeizame bekeravond op bezoek bij GVVV in Veenendaal. - Foto: Soccrates Images

Het KNVB-Bekertoernooi toonde zich woensdagavond weer in al zijn glorie. GVVV was heel dicht bij een stunt tegen PSV en boog pas in de slotfase van de verlenging. Ook Ajax en AZ maakten uiteindelijk geen misstap, maar beiden hadden meer moeite dan verwacht met tegenstanders van een lager niveau.

Op een sfeervol sportpark Panhuis in Veenendaal moest PSV alle zeilen bijzetten om de volgende ronde van het KNVB Bekertoernooi te bereiken. De ploeg speelde met een aantal invallers - zo kreeg Steven Bergwijn in eerste instantie rust. Vanaf het begin had het geplaagde PSV met Ernst Faber voor het eerst op de bank zeer veel moeite met de compact spelende nummer 9 van de Tweede Divisie.

Rookworst

Mitroglu brak vlak voor rust de ban, maar in de tweede helft kroop GVVV steeds meer uit de schulp. De gelijkmaker van Laghmouchie tien minuten voor tijd na sterk voorbereidend werk van Mulder was dan ook niet onverdiend. Het publiek nam nog maar een rookworst en ging er nog even goed voor zitten op deze winteravond. GVVV kreeg ook zeker kansen in de verlenging, maar uiteindelijk voorkwam Mohammed Ihattaren een afgang voor PSV.

Mohammed Ihattaren voorkwam vlak voor het einde van de verlenging een blamage voor PSV. - Foto: Soccrates Images

Telstar - Ajax

Telstar maakte het Ajax vanaf het begin lastig in een volgepakt IJmond Stadion. Het thuispubliek wachtte op een doelpunt van hun favorieten maar de goals vielen aan de andere kant. Lang en Dest schoten het gehavende Ajax (Tagliafico, Blind en Ziyech ontbraken) op voorsprong.

Frank Korpershoek - jeugdtrainer bij Ajax - bracht vlak voor rust de spanning terug door de bal uit een corner achter Onana te koppen. Na de pauze leek Ajax de wedstrijd binnen een kwartier te beslissen. Ekkelenkamp en opnieuw Dest met een mooie krul in de kruising hielpen Ajax aan een 4-1 voorsprong. Maar Telstar knokte zich bewonderswaardig terug in het duel. Benamar verkleinde de marge na een uur spelen naar twee met een bekeken kopbal. En een minuut voor tijd werd het nog even spannend. Kharchouch - seizoenkaarthouder bij Ajax - schoot de 3-4 op het scorebord, een uitslag die veel meer recht deed aan het spelbeeld, maar uiteindelijk gaat Ajax in de koker voor de volgende ronde.

Telstar maakte het Ajax knap lastig in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi. - Foto: Soccrates Images

AZ - Groene Ster

AZ versloeg Groene Ster met 3-0 maar dit ging moeizamer dan de uitslag doet vermoeden. De Limburgse cupfighter - gesteund door 400 supporters uit Heerlerheide - had in de vorige ronde Vitesse uitgeschakeld en ook in Alkmaar stond het bij rust nog 0-0. Na een rode kaart voor Jordy Clasie leek de mede-koploper in de eredivisie een zeer lastige avond tegemoet te gaan. Via Druijff, Svensson en De Wit werd het klassenverschil toch uitgedrukt in de score.

Willem II - Sparta

Willem II is een ploeg in vorm. Sparta niet. Dat bleek ook in het bekerduel tussen de eredivisionisten. In het Koning Willem II-stadion beslisten Vangelis Pavlidis, Mike Trésor Ndayishimiye en Ché Nunnely het duel nog voor rust. Ook in de tweede helft kon Sparta geen vuist maken. Omdat Willem II het ook wel goed vond, veranderde er niets meer in de score: 3-0.

Willem II stond vorig seizoen in de fnale tegen Ajax.

Heracles - FC Dordrecht

Heracles liet zich niet verrassen door de nummer laatst van de Eerste divisie. Topscorer Cyril Dessers opende na 17 minuten de score. In de tweede helft bouwden Van de Water en Breukers, die zelden scoort, de voorsprong uit naar 3-0.

Bekerdorp Spakenburg

Naast het duel van PSV draaiden ook Sparta Nijkerk-NAC en OFC-Spakenburg uit op een verlenging. In Nijkerk trok NAC de zege toch nog over de streep tegen het twee niveau's lager spelende Sparta Nijkerk: 0-1. In Oostzaan - aan de rand van Amsterdam - bleven de lampen nog langer branden. OFC en Spakenburg wisten ook in de extra tijd niet te scoren. Uiteindelijk schoot Barry Beijer Spakenburg - net als dorpsgenoot IJsselmeervogels naar de laatste zestien.

Programma

Donderdag staan er nog twee duels op het programma. SC Cambuur - de koploper van de Eerste Divisie - ontvangt in een uitverkocht stadion Feyenoord. FC Utrecht reist naar Groningen waar FC Groningen revanche wil voor de 0-1 nederlaag in de competitie enkele weken geleden.

De uitslagen van woensdag 18 december in de tweede van het KNVB Bekertoernooi.